Afvalwater gezuiverd met korrelsibtechnologie blijkt opvallend efficiënt

Waterzuiveringsinstallatie met nieuwsoortige korrelslibreactor zuiver met circa 20 tot 40% minder energie.

waternimf feliciteert gert verwolfFoto Ron Winkler: Een waternimf feliciteert dijkgraaf Waterschap Veluwe ir. Gert Verwolf met het bereiken van het hoogste punt van de in aanbouw zijnde eerste Nereda-waterzuiveringsinstallatie.

ENGINEERINGNET - In Epe werd het hoogste punt bereikt van de in aanbouw zijnde nieuwsoortige afvalwaterzuiveringsinstallatie die, dankzij een nieuwe zuiveringstechnologie, energie- en chemicaliënzuiniger is, minder ruimte nodig heeft en minder kost aan investering en exploitatie dan conventionele afvalwaterzuiveringsinstallaties.
De technologie zuivert het huishoudelijk- en bedrijfsafvalwater namelijk met circa 20 tot 40% minder energie door middel van een speciale korrelslibtechnologie.
Conventioneel slib groeit in vlokken, bezinkt langzaam en laat zich moeilijk scheiden van gezuiverd afvalwater; maar de bacteriën in de nieuwe ‘Nereda'-installatie groeien in korrels, waardoor bezinkruimte achterwege kan blijven, en het zuiveringssysteem minder ruimte in beslag neemt.
De kiem voor de technologie is gelegd omstreeks 1998, in een door Technologiestichting STW gefinancierd project dat onder leiding stond van de Delftse onderzoekers prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht en dr.ir. Merle de Kreuk.
In dat project is de techniek om de waterzuiverende bacteriën in korrels te laten groeien, ontwikkeld tot een werkbare installatie.

Engineeringnet.be van 25 november 2010 &
Schaapskooi van 23 november 2010